Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

θύματα


Αν είμασταν χρυσόψαρα, και ξεχνουσαμε τόσο εύκολα, δε θα συζητούσαμε τώρα για βίαιες πράξεις αστυνομίας και αντιεξουσιαστών ή hooligans. Αλλά επειδή δεν έχουμε ξεφύγει από τα βίαια και εγωιστικά στοιχεία μας, ως ανθρωπότητα συνεχίζουμε την εκτόνωση με βίαιο τρόπο.
Άλλωστε είναι εύκολο να βρεθούν `θερμόαιμα άτομα` σε μια ομάδα που τους συνδέει μια κοινή ιδέα και να αρχίζουν να παίζουν ξύλο με μια αντίθετη. Τέτοιες ομάδες για παράδειγμα θα μπορούσαν να είναι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων κ.α.
Άλλοτε πάλι η εκτόνωση λέγεται επάγγελμα όπως οι αστυνομικοί ειδικών δυνάμεων, κυρίως η εθελοντική ομάδα των ΜΑΤ ( δε θέλω να κάνω γενικεύσεις αλλά μιλάνε οι πράξεις τους). Και γιατί να γίνεις ειδικός φρουρός? μάλλον σου αρέσει να σκοτώνεις στο ξύλο κόσμο, που μπορεί να είναι και άσχετος στο κάτω κάτω, όπως ο κύπριος φοιτητής ή τόσες άλλες άσχετες συλλήψεις… βέβαια όταν είσαι σε μία κλούβα για πόσες ώρες περιμένοντας να συγκρουστείς ( ή να πλακωθείς) όταν βγεις απ` το κλουβί δε νομίζω να είσαι πολύ χαλαρός. Όταν λοιπόν αρχίζουν να ορμάνε οι ΜΑΤατζίδες δε νομίζω να πολύξεχωρίζουν συνταξιούχους, φοιτητές και εργάτες… και αρχίζουν να εφαρμόζουν ένα κανόνα `όποιος δεν έχει ραμμένο POLICE του κατευάζεις το ανεστραμένο γκλομπ αρκετές φορές`. Σπάνια αυτές τις ομάδες να υπερασπίζονται πολίτες.
Εδώ έρχονται οι αντιεξουσιαστές να αδράξουν την ευκαιρία και να ανοίξουν μια μάχη μαζί τους για να εκφράσουν την αγανάκτηση της κοινωνίας αλλά με βίαιο τρόπο, που στην πραγματικότητα οι βίαιες αυτές ενέργειες χάνουν το στόχο τους. Και ουσιαστικά ανοίγουν μια βεντέτα με την αστυνομία, αφήνοντας ανέπαφες όλες τις υπόλοιπες εξουσίες και πρόσωπα, που λογικά θα ήθελαν να χτυπήσουν. Έτσι οι δύο αυτές ομάδες πέφτουν όλο και πιο βαθιά σε ένα πηγάδι που συνεχώς βαθαίνει με τους πολίτες να τους παρατηρούν, αφού ούτε νιώθουν να προστατεύονται από τους αστυνομικούς, ούτε να εκφράζονται από τους αντιεξουσιαστές.
xana bansky eikona